Ένα οικόπεδο, ο αγώνας και η θέληση ενός Εργατικού Οικισμού, ένας Δήμος με συνέπεια και όραμα

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ Κ΄ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΛΕΥΚΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΣΤΙΧΟΣ 1Α, Τ.Κ. 263 33 ΛΕΥΚΑ ΠΑΤΡΩΝ
Τηλ. 2610 580148, 6946759476

Ένα οικόπεδο, ο αγώνας και η θέληση ενός Εργατικού Οικισμού, ένας Δήμος με συνέπεια και όραμα, ανοίγουν την αυλαία σε μια αδικημένη περιοχή (το μικρό Παρίσι των δεκαετιών ΄60, ΄70 και ΄80, τότε που τα εργοστάσια στην γύρω περιοχή έδιναν ζωή και μεγάλωναν οικογένειες.
Τον Ιούλιο του έτους 2009 αρχίζει η δική μας πορεία (του εργατικού οικισμού Πάτρα 14) στη Λεύκα, μια πορεία στην οποία έπρεπε να επέμβουμε δραστικά σε ότι αφορούσε την παράδοση ενός χάρτινου οικισμού αλλά και να ακολουθήσουμε πολλές παράλληλες διαδρομές με την γύρω περιοχή. Τα προβλήματα άπειρα και βαλλόμενοι από παντού.
Κάποιες φορές το να προσπαθείς να γράψεις για το παρελθόν ναι μεν προσδίδει μια ανάσταση, όταν όμως καταφέρνεις τις λέξεις και τις εικόνες να τις ζεις σήμερα, είσαι ελεύθερος.
Να δούμε λοιπόν λίγο την ιστορία και το οδοιπορικό του συλλόγου μας, πιστεύω πως έχω άποψη και αντίληψη αλλά και την ευθύνη των όσων αναφερθούν παρακάτω γιατί στον Εκπολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Εργατικών Κατοικιών Λεύκας Πατρών είμαι πρόεδρος από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης του.

Ο Εκπολιτιστικός και μορφωτικός Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Λεύκας Πατρών, ιδρύθηκε το 2012 με κύριο σκοπό να αντιμετωπίσει τις σοβαρές κατασκευαστικές κακοτεχνίες του οικισμού ΠΑΤΡΑ 14. Επιπρόσθετα πέραν των κακοτεχνιών ο Εργατικός Οικισμός Πάτρα 14 παραδόθηκε χωρίς κοινόχρηστο κτίριο καθώς και χωρίς παιδική χαρά.  Είναι ένας από τους ελάχιστους οικισμούς που ενημέρωσε και κατάγγειλε στην Εισαγγελία και στην Βουλή το όλο θέμα των κακοτεχνιών.
Όμως, όπως συμβαίνει στην Χώρα μας, το αιτίου - αιτιατού πράξεων καταλήγει να το πληρώνουν αλλά και να το αντιμετωπίζουν οι αδύναμοι. (Αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο πέρα από τα ευτράπελα ο οικισμός ακόμα δίνει τις μάχες του).   
·  Με το πέρασμα του χρόνου η γειτονιά φάνηκε πως αντιμετώπιζε μια σωρεία κοινωνικών προβλημάτων. Ο Σύλλογος ανέδειξε από τη πρώτη στιγμή τα προβλήματα αυτά και προσπαθεί μέχρι και σήμερα να βοηθάει στην αντιμετώπιση τους.
·   Πιο συγκεκριμένα : Συνεργάσθηκε με τη τοπική αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια, Δήμο) για παροχή ειδών πρώτης ανάγκης σε οικογένειες που ζουν στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας. Στην πορεία παρέμεινε μόνο η βοήθεια και η συνεργασία με την Δημοτική Αρχή.

· Οργανώνεται και διεκδικεί σε πολλαπλά επίπεδα για την επιδιόρθωση των κακοτεχνιών στον οικισμό. Το Μάρτιο του έτους 2015 η ΔΕΥΑΠ  αντικατέστησε το δίκτυο ύδρευσης με νέο, ενώ παράλληλα γίνονται ενέργειες για να γίνουν οι αναγκαίες επεμβάσεις και στο προβληματικό δίκτυο αποχέτευσης.

· Συνεργασθήκαμε με Φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πάτρας κι έπειτα με το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών τα τρία πρώτα χρόνια, όπου αποκτήσαμε ‘’ την τεχνογνωσία πως θα λειτουργήσει μια συλλογικότητα στην σημερινή εποχή, στις σημερινές συνθήκες ‘’

· Διοργανώσαμε εκδηλώσεις ψυχαγωγικού και ενημερωτικού χαρακτήρα για τους κατοίκους. Μέχρι και πέρυσι υπήρχε ομάδα στήριξης γυναικών, κάποιες χρονιές έγιναν δωρεάν φροντιστήρια σε παιδιά, διοργανώσαμε 2 δικά μας φεστιβάλ και ένα φέτος με τον Δήμο όπου η θεματική ήταν το προσφυγικό. Παρουσιάσαμε το δικό μας βίντεο « Είμαστε όλοι Άνθρωποι – Μεσόγειος Θάλασσα Ειρήνης » https://youtu.be/6matI0_pWHk

·  Τα έτη 2012-2013 συμμετείχαμε ενεργά στην Πανελλαδική συνδιάσκεψη των Εργατικών Οικισμών στο Ολυμπιακό χωριό αντιπροσωπεύοντας τις περισσότερες εργατικές κατοικίες του Νομού Αχαΐας,

·   Από το έτος 2013 συμμετέχουμε στην Πανελλαδική δράση Lets do it Greece,

·  Ξεκίνησε την έκδοση εφημερίδας το έτος του 2015 με τίτλο «Μια γειτονιά μια πόλη» η οποία και έχει σταματήσει προσωρινά λόγω οικονομικής δυσχέρειας.

·  Ο Σύλλογος το έτος 2016 πήρε αυτή την περιβόητη πιστοποίηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

·   Φέτος στις 31 Μαΐου συνδιοργανώσαμε μαζί με τους Συλλόγους Εργατικών της Παραλίας και Εγλυκάδας ημερίδα στην οποία παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του  Υπουργείου Εργασίας και η Πρόεδρος του ΟΑΕΔ, από τους οποίους έγινε ανάλυση της νέας υπουργικής απόφασης σχετικά με το νέο κοστολόγιο των διαμερισμάτων και τους τρόπους αποπληρωμής. Από την πλευρά του συλλόγου μας έγινε αναλυτική αναφορά των γνωστών προβλημάτων και θέσεων. Τρεις μήνες μετά απ΄ αυτή την ημερίδα περιμένουμε να δούμε λύσεις... 
· Ο Σύλλογος, αυτή η γειτονιά των εργατικών κατοικιών καταφέρνει ακόμα και σήμερα να δίνει τις δικές της μάχες ενάντια στον καταστροφέα της κοινωνίας μας, της νεολαίας μας τα ναρκωτικά και τις ψυχοτρόπες ουσίες. Από τους πρώτους μήνες του έτους 2016 σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες Κέντρο Πρόληψης, ΚΕΘΕΑ - ΟΞΥΓΟΝΟ, ΓΕΦΥΡΑ ΟΚΑΝΑ δημιουργήσαμε μέσα από μια σειρά δράσεων, συνθήκες ώστε η περιοχή μας (σήμερα) να έχει σχεδόν μηδενική εμπορία και χρήση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών). Απλά πράγματα αλλά με πολύ μεράκι και ενδιαφέρον από τους κατοίκους του οικισμού, όπως η τοποθέτηση περιπτέρων ενημέρωσης (Πλατεία Λεύκας, Εργατικές Λεύκας, Παραλία Ιτεών, Ψηλαλώνια αλλά και στην Πλατεία Παπαγιανοπούλου στην Κάτω Αχαΐα),  με πανό, με τις δικές μας θεματικές αφίσες για το θέμα αλλά και το δικό μας έντυπο λόγο, ήταν τα συστατικά που κρατούν την μάστιγα μακριά από την γειτονιά μας. Αυτή θεωρώ πως είναι και η μεγαλύτερη νίκη της γειτονιάς, μόνοι μας, χωρίς να συμπορευθεί κανένας άλλος σύλλογος από την περιοχή μας δώσαμε και δίνουμε όσο μπορούμε αυτή την άνιση μάχη.

·   Άφησα για το τέλος αυτό που βιώνει η γειτονιά μας, η περιοχή μας από την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017, την ελευθερία και το παιχνίδι των 100 περίπου παιδιών του οικισμού αλλά και της περιοχής μας. Θα προσπαθήσω να γίνω όσο πιο σαφής μπορώ και χωρίς να κάνω διαφήμιση, οι νοήμονες άνθρωποι προφανώς και θα καταλάβουν... Δίπλα λοιπόν από τον οικισμό μας υπάρχει ένα χωράφι όμορο με την οδό Λεύκας, πάντα λοιπόν υπήρχε ένα ερωτηματικό σε ποιόν άνηκε το χωράφι αυτό. Ουσιαστικά δεν έπαιρνες απάντηση σε ποιόν άνηκε. Το 2016 ο Σύλλογος έβαλε δικηγόρο ώστε να βρεί τον ιδιοκτήτη. Αυτό λοιπόν που διαπιστώθηκε ήταν ότι από το 2002 η τότε δημοτική Αρχή είχε πληρώσει τα 3.600 τ.μ. από τα 4.000 τ.μ. που ήταν όλο το οικόπεδο... Το πως το κατάφεραν αυτό και οι δυο πλευρές, αγοραστής και πωλητής, προφανώς εδώ λες made in Greece. Ενημερώσαμε την σημερινή Δημοτική Αρχή όπου προς τιμή της ενδιαφέρθηκε και αποπλήρωσε τα υπόλοιπα 400 τ.μ.. Ο δρόμος για εμάς είχε ανοίξει κι αυτά που δεν έκανε κάποτε ο Ο.Ε.Κ. και ο Ο.Α.Ε.Δ., τα έθεσε σε υλοποίηση την Μ. Τετάρτη φέτος, ο ίδιος ο Κος Δήμαρχος Πελετίδης Κων/νος σε επίσκεψή του στον οικισμό μας. Δεν ξέρω πόσα χρειάζονται για να πω και για τον Κο Δήμαρχο και για τον Κο Αντιδήμαρχο Μελά Παναγιώτη και για την Πρόεδρο του Νότιου Διαμερίσματος Κα Πελεκούδα Ιωάννα αλλά και για το προσωπικό του Δήμου που έβαλε πραγματικά ''πλάτη'' ώστε να προχωρήσει το έργο γρήγορα και τα παιδιά μας, τα παιδιά όλης της Λεύκας να παίξουν στο νέο γήπεδο, στην νέα παιδική χαρά. 
   Δεν είναι της στιγμής κάποια παραπάνω αναφορά, κριτές σε όλους μας είναι η ίδια η κοινωνία, ο τόπος που ζούμε, με τις πράξεις και οι παραλήψεις μας.  Ένα έργο, μια κίνηση δεν ανήκει σε κάποιους, ανήκει σε όλη την γειτονιά, δεν βάζουμε κάγκελα παρά μόνο λιγούστρια.       
    Κλείνοντας, όφειλα αυτή την λιτή ανασκόπηση. Μετά την διαδικασία των Αρχαιρεσιών του Συλλόγου μας, θα προσπαθήσουμε να διοργανώσουμε ημερίδα με θέμα τις έννοιες της ατομικότητας και συλλογικότητας όπου θα ειπωθούν λεπτομερώς πολλά και άγνωστα πράγματα.

    Γεωργογιάννης  Δημήτρης 
        





































Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΥΠΟΥΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ....

Να γιατί κάθε ΄΄κουράς΄΄ γίνεται (ή θέλει) να γίνει αρχηγός