Στα 304,45 Ευρώ καθορίσθηκε η ανθρώπινη αξιοπρέπεια - σε έναν εργατικό οικισμό φάντασμα...

(Το έγγραφο του Συλλόγου όπως παραδόθηκε στους αρμόδιους στην ημερίδα της 30ης  Μαΐου 2017)  

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΌΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
    ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΛΕΥΚΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
      Στίχος 1Α , Λεύκα Πατρών  Τ.Κ.  263 33
            Τηλ.  2610 580148, 6946759476                                            
                                                                                     

                                                        Εργατικές Κατοικίες Λεύκας   29  Μαΐου 2017

ΠΡΟΣ :
Τον  Υφυπουργό Εργασίας κ. Πετρόπουλο Αναστάσιο
Τον  Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας κ. Νεφελούδη Ανδρέα
Την  Πρόεδρο  του  Ο.Α.Ε.Δ.  κα  Καραμεσίνη Μαρία

Αριθ. Πρωτ.:   11 / 2017

ΘΕΜΑ :       « Εργατικός Οικισμός Πάτρα 14 »

Αξιότιμοι,
Πλησιάζουμε τα 8 χρόνια διαμονής μας στον Εργατικό Οικισμό Πάτρα 14, αποτελούμενο από 15 στίχους των 4 διαμερισμάτων ο καθένας, στην περιοχή Λεύκα Πατρών. Από τον μήνα Ιούλιο του έτους 2009 έως και σήμερα κανένας, μα κανένας αρμόδιος δεν έχει δώσει καμιά λύση αλλά και δεν έχει ενστερνιστεί τα προβλήματά μας.
Το κατασκευαστικό οδοιπορικό του οικισμού Πάτρα 14, παρακάτω περιγράφεται με όσο το δυνατόν ακριβή περιστατικά και στοιχεία που μπορούν να αποδείξουν (τις βλάβες, τις κακοτεχνίες, τα ευτελή υλικά) τα οποία ακόμα και σήμερα είναι υπαρκτά, ορατά, τα οποία δυσκολεύουν την καθημερινότητα και για τα οποία δεν απαιτήθηκε ποτέ και από τον Ο.Ε.Κ. αλλά και τον Ο.Α.Ε.Δ. να γίνει ένας αδιάβλητος και υγιείς έλεγχος σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης.

- 1. Μετά από  «168» βλάβες στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης,  η Δημοτική Αρχή αναγκάσθηκε να προβεί στην πλήρη αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, στις 28 Απριλίου 2015. Βλάβες που χάθηκαν εκατομμύρια κυβικά νερού, βλάβες που επισκευάζονταν μετά από 4-5 μέρες αφήνοντάς μας χωρίς ή ελάχιστο νερό, βλάβες όπου μετά την επισκευή τους, η λάσπη αχρήστευε  τις περισσότερες φορές βρύσες μπάνιου και κουζίνας, λάσπη που αχρήστεψε 3 και 4 πλυντήρια κάθε οικογενείας και βέβαια αφήνουμε τελευταίο την ανθρώπινη υγεία. Ποιος θα μπορούσε να ενδιαφερθεί γι΄ αυτό; Ποια η αξία ανθρώπων αγράμματων και παραβατικών;
Εκτός από τις 168 βλάβες που επισκεύασε η ΔΕΥΑΠ, πρέπει να υπολογισθούν κι άλλες 15 στους κεντρικούς πίνακες παροχής κάθε στίχου που διαλύονταν ο ένας μετά τον άλλο και βέβαια τις αμέτρητες πλημμύρες και διαμερισμάτων και υπογείων από την ευτελή ποιότητα υλικών καθώς και την πρόχειρη τεχνική τοποθέτηση αυτών. Αυτή λοιπόν η κακοτεχνία σε συνδυασμό με την μη σωστή τοποθέτηση των πλακιδίων, αχρήστεψαν και τα περισσότερα διαμερίσματα.   (1)
- 2. Το έτος 2010 έγιναν δυο επίκαιρες ερωτήσεις στην Βουλή των Ελλήνων η πρώτη με αριθμό 788/11-5-2010, και η δεύτερη με αριθμό 307/6-12-2010, όπου πέρα από τον πολιτικό λόγο,  ουσιαστικά και οι δυο Υφυπουργοί παραδέχονται για κακοτεχνίες αλλά μέχρι εκεί.  (2)
- 3.  Το έτος 2010 κι αφού πλέον τοπικές εφημερίδες και τοπικά κανάλια είχαν εβδομαδιαία είτε άρθρο, είτε ρεπορτάζ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας προσφέρθηκε με δικές του δαπάνες να συγκροτήσει Ομάδα Πραγματογνωμόνων για να διερευνήσει τα καταγγελλόμενα των κατοίκων (περί κακοτεχνιών και ελλείψεων). Το υπ΄ αριθμ.  1684 από 25-5-2015 έγγραφο του Τεχνικού Επιμελητηρίου  κοινοποιείται  στον Ο.Ε.Κ.. Ποτέ δεν δόθηκε άδεια για διενέργεια αυτοψίας και ελέγχου. (3)
- 4.  Απευθυνθήκαμε στην Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορο του Πολίτη γιατί κανείς αρμόδιος από τον Ο.Ε.Κ. δεν ήθελε να έρθει ούτε σε επαφή μαζί μας, ούτε σε έναν ουσιαστικό διάλογο και βέβαια τότε που ήταν αρχή υπήρχαν και προτάσεις και προς όφελος του Ο.Ε.Κ. αλλά και των οικιστών, τα παρακάτω έγγραφα της Ανεξάρτητης Αρχής προς τον Ο.Ε.Κ. ήταν το μέσο επικοινωνίας.
 α) το υπ΄ αριθμ. 132690/410/2011 από 10-12-2010, β) το υπ΄ αριθμ. 132690/8384/2011 από 5-4-2011 και το υπ΄ αριθμ. 132690/18869/2011 από 14-7-2011. (3)
- 5.  Η μια και μοναδική απάντηση του Ο.Ε.Κ.,  στην Ανεξάρτητη Αρχή, Συνήγορος του Πολίτη, ήταν το υπ΄ αριθμ.  55037 από 8-8-2011 έγγραφο, το οποίο έχει και ενδιαφέρον γιατί ποτέ δεν επισκευάσθηκε τίποτε. (4)
- 6. Οι κεραμοσκεπές,  η άλλη αδιόρατη πληγή.  Μέχρι και σήμερα υπάρχουν διαμερίσματα όπου οι δικαιούχοι τους  δεν χρησιμοποιούν κάποια δωμάτια το χειμώνα γιατί τα βρόχινα νερά μπαίνουν από την οροφή, υπάρχουν άλλοι που την κυνηγούν με κουβάδες και βέβαια υπάρχει και το κερασάκι σε όλο αυτό : φτιάχτηκαν καμινάδες για τζάκια (χωρίς τζάκια) και οι επάνω όροφοι δεν τολμούν να πλύνουν τα παράθυρα τα οποία είναι δίπλα σε αυτές τις καμινάδες γιατί τα νερά βγαίνουν στο κάτω διαμέρισμα. 
- 7.  Η τοποθέτηση του κοινόχρηστου φωτισμού έχει γίνει επάνω στα πεζοδρόμια, πεζοδρόμια που φέρουν και ειδική χάραξη για τυφλούς, αποτελούν εμπόδιο, όπως εμπόδιο είναι και για κάθε κίνηση ατόμου Α.Μ.Ε.Α. που κινείται με αναπηρικό καροτσάκι. Εκτός αυτών, οι συγκεκριμένοι στύλοι λόγω του ότι η καλωδίωση είναι για πολύ μικρή ισχύ σε watt (έτσι μας έχουν γνωρίσει από το Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Πατρέων) δεν μπορούν να βάλουν λάμπες με πολλά watt, με συνέπεια ουσιαστικά να μην υπάρχει και φωτισμός. Όμως και οι λάμπες αυτές καίγονται 2-3 μέρες μετά την τοποθέτησή τους και γινόμαστε εβδομαδιαία οι μόνιμοι επαίτες στην Δημοτική Αρχή για την αντικατάστασή τους.  
- 8.   Μέχρι και σήμερα δεν έχουν διαμορφωθεί οι περιβάλλοντες χώροι των στίχων, ο καθένας τον έχει διαμορφώσει όπως νόμιζε και βέβαια δημιουργώντας και τους δικούς του κανόνες ιδιοκτησίας στον κοινόχρηστο χώρο. Πράγμα που δημιουργεί προστριβές και διαμάχες. Ποτέ κανένας υπεύθυνος δεν έκανε γνωστά πράγματα αυτονόητα για την αγαστή συμβίωση των οικιστών.
- 9.  Παραδόθηκε ένας οικισμός χωρίς να υπάρχει ένας ουδέτερος χώρος για τα παιδιά, ένας χώρος παιχνιδιού. Εκατό και πλέον παιδιά καθημερινά βιώνουν το κατατρεγμό, τις βωμολοχίες, γιατί η μπάλα έπεσε στον κήπο, γιατί περνάς μέσα από χώρο μου, γιατί κάθεσαι δίπλα στον στίχο μου. Καθημερινές συνθήκες όπου στο τέλος μπλέκονται και οι γονείς και πλέον οι αθώες ψυχές βιώνουν βίαιες καταστάσεις.
- 10. Στον οικισμό Πάτρα 14 υπάρχουν εξ  αρχής ακατοίκητα διαμερίσματα, υπάρχουν διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται για μια βραδιά τον μήνα ή το χρόνο. Ποτέ δεν ελέγχτηκαν έστω και επιδερμικά. Υπάρχουν οικογένειες που υποφέρουν, οικογένειες πολυμελείς που είναι επιλαχούσες και ακόμα περιμένουν.  
- 11. Ένα μεγάλο αυτονόητο για εργατικό οικισμό είναι η άδεια για εγκατάσταση ηλιακών θερμοσίφωνων, δεν θα γινόταν λόγος αλλά η δυστροπία κάποιων εκ των οικιστών δεν επιτρέπει την τοποθέτησή τους. Θεωρητικά είναι ένα θέμα που ο ίδιος ο Ο.Ε.Κ. έπρεπε να είχε λύσει εξ αρχής και θεωρητικά αντί για καμινάδες τζακιών (χωρίς τζάκια) να τους είχε τοποθετήσει ο ίδιος.
- 12.  Στον στίχο 4 διαμένει οικογένεια όπου έχει παιδί με κινητικά προβλήματα και κανείς μα κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη ώστε να γίνει μια ειδική ράμπα ώστε να είναι δυνατή η προσπέλαση, η μετακίνηση με το αναπηρικό καροτσάκι.     
- 13. Σχεδιάγραμμα  του  οικισμού  ΠΑΤΡΑ  14 (5)
- 14.  Η κατακλείδα κάθε έννοιας των πιο πάνω συμπληρώνεται με το υπ΄  αριθμ.  6376Β1΄/1451  από  29-10-2012 έγγραφο της ΔΕΥΑΠ στο οποίο μας γνωρίζουν ότι ούτε το δίκτυο ύδρευσης αλλά  ούτε και το δίκτυο αποχέτευσης δεν έχουν παραληφθεί από την Υπηρεσία τους γιατί καθίστανται μη λειτουργικά για τον προορισμό τους. (6)
- 15.  Αφήσαμε για το τέλος όλες αυτές τις βλάβες, όλες αυτές τις κακοτεχνίες εντός των διαμερισμάτων, που  ποτέ κανείς αρμόδιος δεν κατέγραψε. Σε όλα τα προβλήματα χαρακτηρισθήκαμε ψεύτες και μη συνεργάσιμοι. Το αυτονόητο όμως ερώτημα είναι : όταν  το εύρος και των κακοτεχνιών αλλά και των ευτελών υλικών αυταπόδεικτα αποδεικνύονται σε κοινόχρηστες κατασκευές, αυτονόητα διερωτάται κάποιος τι συμβαίνει εντός των διαμερισμάτων;
Ενημερωτικά για το κάθε διαμέρισμα για να γίνει πλήρη αντικατάσταση των υδραυλικών εγκαταστάσεων, η εκ νέου τοποθέτηση πλακιδίων (γιατί η τοποθέτησή τους έχει γίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων πάνω σε σκέτη άμμο), η επισκευή των κεραμοσκεπών, το κόστος για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου κάθε στίχου, αντιστοιχούν σε χιλιάδες ευρώ για την κάθε οικογένεια.    
Ως κάτοικοι του Οικισμού Πάτρα 14, περιμένουμε ακόμα την δικαίωση. Περιμένουμε την ανταπόκριση γι΄  αυτά που καταδικάζαμε, όλοι μαζί  κάποτε.
                                                        Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

                     Ο   Πρόεδρος                                                                      Η  Γραμματέας

             Δημήτριος Γεωργογιάννης                                                      Κούλου Βασιλική   
_____________________________________________________________________

Παραπομπές (1)  (2)  (3)  (4)  (5) (6)   Επισυνάπτονται Έντυπα Εφημερίδων και Αναφερόμενα  Έγγραφα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΥΠΟΥΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ....

Να γιατί κάθε ΄΄κουράς΄΄ γίνεται (ή θέλει) να γίνει αρχηγός